Kirurgiskt ansiktslyft

Ansiktslyft kan göras på flera olika sätt. Både med olika metoder och på olika delar i ansiktet.


Olika lyft för olika delar i ansiktet

kirurgiskt ansiktslyftAnsikten kan delas upp i tre delar där ena delen är panna till ögon, andra delen är ögon till mun och sista delen är haka till hals.

Vid hel ansiktslyftning lyfts ansiktets alla tre delar. Vid vanlig ansiktslyftning lyfts bara två av dessa tre delar – från ögon till hals.

Vid mellanansiktslyft lyfts bara en del och är till för att främst lyfta kinderna.

Vanligt ansiktslyft

Vid vanligt ansiktslyft lyfts ansiktets två lägre delar (se del 2-3 på bild).

De personer som har åldersrelaterade problem såsom djupa rynkor, kindpåsar, kalkonhals och/eller hamsterpåsar passar bra för denna metod.

Det enda som inte lyfts vid vanlig ansiktslyftning är panna och ögonlock.

Hel ansiktslyftning

Vid en hel ansiktslyftning gör man först en vanlig ansiktslyftning som sedan kompletteras med ögonlocksplastik och pannlyft. På så sätt lyfter man ansiktets alla tre delar.

Mellanansiktslyft (kindlyft)

Mellanansiktslyft passar de personer som är yngre och inte har tung hals eller andra stora problem i nedre delen av ansiktet.

Denna typ av ansiktslyft lyfter endast den mittersta delen i ansiktet (del 2 på bilden) och är till för att rätta till nedsjunken kindvävnad, mungipor och minska nasolabialvecken (de veck som går från utsidan av näsvingarna till munnen).

Så går operationen till

Ansiktslyft genomförs i narkos eller lätt narkos. Snitten läggs ovanför hårfästet och runt örat. Operationen tar mellan två till fyra timmar.

Beroende på metodval och var i ansiktet du vill lyfta ser operationerna lite annorlunda ut.

Efteråt kan du känna smärta och obehag. Du är blå och svullen men detta kommer att bli mer normalt efter ett par veckor. Känselnedsättningar i ansiktet är normalt i upp till tre månader.

Efter 5-14 dagar tas stygnen bort.

Pris

Vad operationen kostar beror på vilken klinik du vänder dig till, vilken metod och hur omfattade ansiktslyftning du vill göra. För en vanlig ansiktslyftning kostar det ungefär 60-80 000 kronor.

Mini-lift och french-lift är alternativ som bara håller i en kort period

Hudens underliggande struktur, alltså fett och muskelvävnad, måste följa med i lyftet för att resultatet ska bli hållbart. Det är de flesta kirurger överens om.

Trots det finns det många enklare lyft såsom ”Mini-lift” och ”French-lift”. Dessa håller bara en kort period.